Skrobia i mąka ziemniaczana

skrobia ziemniaczana

 

Karta charakterystyki - do pobrania

Proces produkcji

Produkowana przez nas skrobia jest polisacharydem oraz węglowodanem, który pełni rolę magazynującą energię rośliny. W końcowym procesie produkcji uzyskujemy postać białej sypkiej substancji semikrystalicznej, nie posiadającej zapachu oraz smaku. Skrobia ziemniaczana nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, natomiast w połączeniu z gorącą wodą tworzy krystaliczny kleik, tak szeroko stosowany w wielu gałęziach przemysłu. Wartość pH mieści się w przedziale 5,5-7,5.

Naszą skrobię pozyskujemy z ziemniaczanych bulw. Wprost po zebraniu warzywa są dokładne rozdrabniane, myte oraz płukane. Podlegają procesowi oddzielenia skrobi od pozostałych części ziemniaka poprzez dokładnie roztarcie rośliny. Po otrzymaniu kleiku skrobiowego (krochmalu) przystępujemy do czyszczenia, suszenia i w końcu przesiewania produktu w celu uzyskania śnieżnobiałej mąki o wielu cennych właściwościach.

Właściwości skrobi ziemniaczanej

Powstała w ten sposób mąka przybiera postać proszku o właściwościach spulchniających i żelujących. Po połączeniu z wodą tworzy kleik, który świetnie nadaje się do zagęszczania płynnych substancji. Stąd też jest tak chętnie wykorzystywana jest w:

  • przemyśle spożywczym – do produkcji koncentratów, zagęszczaczy oraz dodatków do ciast i pieczywa, a także wyrobów mięsnych (garmażeryjnych),
  • przemyśle włókienniczym – podczas krochmalenia tkanin oraz innych procesów związanych z poprawą jakości i sprężystości materiału,
  • w przemyśle farmaceutycznym – do wyrobu talków, kremów łagodzących czy środków przeciwpotnych,
  • w branży kosmetycznej – do wyrobu produktów matujących i odświeżających,
  • w przemyśle chemicznym – do produkcji klejów,
  • przy produkcji preparatów specjalistycznych,
  • w papiernictwie – przy wyrobie masy papierniczej,
  • w branży introligatorskiej.

Zastosowanie skrobi w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym

Czysty, biały i lekki proszek znajduje swoje zastosowanie w branży kosmetycznej oraz farmaceutycznej. Dodawany jest do talków przeznaczonych do pielęgnacji stóp i pach. Producenci leków sięgają po skrobię podczas wyrobu suplementów mających na celu poprawę funkcjonowania przewodu pokarmowego. Może stanowić dodatek do zasypek dla niemowląt. Oprócz tego bywa używana do produkcji suchych szamponów, a nawet maseczek pielęgnacyjnych do twarzy i ciała. Szerokie zastosowanie skrobi ziemniaczanej w kosmetyce wynika z jej właściwości łagodzących, regenerujących oraz zapobiegających nadmiernemu poceniu się. Do tego jest składnikiem, który nie uczula, nie pozostawia śladów na skórze oraz ubraniu, a do tego pozostaje w pełni naturalnym środkiem kosmetycznym.

Wykorzystanie skrobi w branży spożywczej

Głównym dystrybutorem naszej skrobi ziemniaczanej pozostają jednak producenci żywności, doceniający wysoką jakość produktu końcowego, jaki od nas otrzymują. Mąka ziemniaczana stanowi jeden z ważniejszych dodatków żywieniowych. Jest niezbędny do przyrządzenia potraw o odpowiedniej konsystencji, np. sosów czy zup. Dzięki swym właściwościom wchłania wilgoć, odpowiednio zagęszczając płynne potrawy. Sprawia zarazem, że dania nabiera zupełnie innej struktury. Bez mąki ziemniaczanej nie sposób wyobrazić sobie aksamitnego sosu czy lekkiej zupy.

Kupowana od nas mąka ziemniaczana odgrywa również ważną rolę w branży cukierniczej oraz piekarniczej. Skrobia jest składnikiem spulchniającym. Wystarczy odrobina mąki, by uzyskać puszyste, lekkie ciasto, gotowe do wyrobu ciasteczek, chleba, bułek oraz innych wypieków. Oprócz tego dodaje produktom wyrazisty zapach. Mąka ziemniaczana może jednak okazać się niewystarczająca, zwłaszcza gdy produkt spożywczy ma wyróżniać się ze względu na pulchność oraz walory smakowe. W związku z tym kucharze zalecają, aby oprócz tej ziemniaczanej wykorzystać również pozostałe mąki i mieszać je ze sobą. Pozwoli to na uzyskanie smaczniejszej potrawy.

O doskonałych właściwościach mąki ziemniaczanej wiedzą również kucharze przyrządzający tradycyjne dania mięsne w panierce. Skrobia nadaje potrawom chrupkości i puszystości. Użycie mąki ziemniaczanej zamiast pszennej sprawi, że dania będą smaczniejsze, a sama panierka bardziej chrupiąca i aromatyczna. Właśnie dlatego każdy kucharz chętnie sięga po odrobinę skrobi.

Produkt bezglutenowy

Produkowana przez nas mąka ziemniaczana jest produktem bezglutenowym. Stąd też często zaopatrują się w nią firmy spożywcze poszukujące alternatywy dla mąk pszennych. Jej obecność w diecie bezglutenowej odgrywa bardzo ważną rolę, ponieważ pozwala na zachowanie odpowiednio zbilansowanej diety, idealnej dla osób uczulonych na białka roślinne występujące w zbożach. Znana jest ze swoich walorów zdrowotnych z jeszcze jednego powodu: w trakcie produkcji uzyskiwana jest z całych ziemniaków, dzięki czemu zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze. Pozostaje więc produktem w pełni naturalnym.

Jak przechowywać mąkę ziemniaczaną?

Podczas przechowywania produktu należy zwrócić uwagę na odpowiednią wilgotność powietrza, która powinna wynosić 60-70 procent. Temperatura w pomieszczeniu nie może być natomiast mniejsza niż 20 stopni Celsjusza. Mąkę sprzedajemy w 25 kg workach o wzmocnionej strukturze. Mimo to warto pamiętać, że jest bardzo wrażliwa na działanie wilgoci. Stąd też powinna być przechowywana w suchym i ciemnym, ale przewiewnym miejscu. Należy zużyć ją w ciągu 5-6 miesięcy. Jednak całkowity okres trwałości produktu wynosi 5 lat. W tym czasie może jednak stopniowo tracić swoje właściwości zagęszczające oraz spulchniające.

 

Grupa skrobii modyfikowanych:

 

Skrobia zmieniaczana

Postać handlowa:

 

Drobny biały proszek o zapachu typowym dla skrobi ziemniaczanej

Parametry:

 

  • Wilgotność - nie więcej niż 20%
  • Wartość pH - 5,5-7,5
  • Zawartość popiołu w s.m. - nie więcej niż 0,35
  • Zawartość SO2 - nie więcej niż 10

Właściwości:

 

Zdolność tworzenia żelu

Rekomendowane zastosowanie:

 

W przemyśle spożywczym, papierniczym, farmaceutycznym, włókienniczym, w górnictwie

Opakowanie:

 

Skrobia ziemniaczana pakowana jest w worki papierowe, 3 warstwowe, klejone, białe z nadrukiem, po 25 kg

Przechowywanie:

 

Wskazane jest pomieszczenie suche, czyste i przewiewne, zalecana wilgotność powietrza 60-70%, zalecana temperatura powietrza <20 st. C

Okres trwałości:

 

5 lat

Cena:

 

Cena netto FCA Przewłoka 2.40 pln/kg
Cena do negocjacji. Prosimy o kontakt telefoniczny bądź mailowy.

 

FirmaOgłoszenia | Kontakt | Polityka cookies